Shortbread - pyszne niewielkie ciasteczka kruche pochodzące ze Szkocji. Oryginalne mają niesamowicie maślany smak i idealnie nadają się do moczenia w herbacie, co bardzo często jest robione w Wielkiej Brytanii. Współcześnie najczęściej przybierają formę niewielkich prostokątów z małymi dziurkami. Jednak oryginalnie były one pieczone w formie okrągłej i krojone dopiero następnie na trójkąciki. Moje domowe przybrały tą pierwszą formę. Do ich wykonania potrzebujemy tylko trzech składników tj. masła, cukru i mąki, które powinny zachować następujące proporcje 1:2:3. Ich wykonanie jest zatem naprawdę bardzo proste. Na te zrobione przeze mnie potrzebujemy:
- 100 g masła
- 200 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być zwykły)
- 300 g mąki
Oczywiście jeśli chcemy uzyskać większą ilość, wystarczy, że odpowiednio zwiększymy udział każdego ze składników.
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. A następnie dodajemy mąkę i zarabiamy, aż do uzyskania dosyć twardego ciasta. Jeśli mamy problem z zarobieniem, możemy ewentualnie dodać trochę letniej wody. Pamiętajmy jednak o dodaniu odpowiedniej ilości mąki, gdyż jeśli damy jej za mało, to ciasteczka nam się po prostu rozpłynął w pieczeniu.
Formujemy je w dowolny sposób, a następnie w temperaturze 150 st. C pieczemy przez ok. 25 minut, muszą nam się ładnie zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz