Follow my blog with Bloglovin

niedziela, 23 marca 2014

Mus truskawkowy


 Już od pewnego czasu w większości sklepów zaczęło pojawiać się coraz więcej truskawek. W prawdzie to nie to samo co aromatyczne polskie truskawki, które za kilka miesięcy pojawią się wszędzie. Jednak i te, które można dostać teraz nie są najgorsze. Dlatego też postanowił je jakoś wykorzystać. Wypadło na szybciutki mus truskawkowy.

Składniki:

- 250 g truskawek
- 120 ml śmietanki 30%
- ok. 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Truskawki kroimy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, żeby puściły chociaż troszkę soku. W tym czasie możemy ubić na sztywno śmietankę. Następnie musimy zmiksować truskawki i dodajemy do nich także cukier waniliowy. Gdy uzyskamy płynną, ale gęstą konsystencję przerywamy miksowanie.Tak powstały sos truskawkowy musimy chwilkę zagotować, żeby można była od razu bezpośrednio do niego dodać żelatynę. Kiedy już się rozpuści i całość przestygnie, możemy pomału zacząć dodawać do ubitej śmietanki. Możemy również zostawić odrobinkę sosu truskawkowego do ozdoby.
Przekładamy do dowolnych naczyń i odstawiamy do lodówki, aby nasz mus nabrał odpowiednią konsystencję i się schłodził. Całość idealnie komponuje się z białą czekoladą.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz