Follow my blog with Bloglovin

piątek, 28 marca 2014

Red Velvet



  Dzisiaj postanowiłam odrobinę poeksperymentować z pieczeniem. Pokusiłam się na upieczenie amerykańskiego ciasta Red Velvet, ale postanowiłam, że przybierze ono jednak formę babeczek. Ciasto jest naprawdę bardzo wilgotne i generalnie pyszne. W dodatku jak sama nazwa wskazuje ma piękny intensywny czerwony kolor. Ponadto jest to bardzo klasyczne ciasto. A o to przepis ;)

Składniki:

- 125 g masła
- 300 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- czerwony barwnik spożywczy (w takiej ilości, jaką uzyskamy odpowiedni kolor)
- szklanka maślanki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej i soli

Przygotowanie:
Masło z cukrem ucieramy na pulchną masę, a kolejno dodajemy po jednym jajku. Składniki muszą się nam dobrze połączyć. Następnie wsypujemy kakao i dodajemy czerwony barwnik spożywczy. Ciasto będzie miało czerwono - brązowy kolor. Teraz przyszedł czas na dodanie mąki (wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia) oraz maślanki. Robimy to stopniowo i na przemian. Jeśli jednak ciasto będzie za gęste możemy dolać odrobinę więcej maślanki. Na samym końcu dodajemy ocet, sodę oraz aromat waniliowy do smaku.

Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 175 st C. Ja piekłam je przez 20 minut i w upiekły się idealnie.

Masa: 

- 200 g serka typu philadelphia
- ok. 300 g cukru pudru
- 125 g masła
- ok. 2 łyżek mleka

Ponownie zaczynamy od utarcia masła z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. W celu lepszego utarcia dodajemy 2 łyżki mleka. Następnie dodajemy serek. Chwilkę ją chłodzimy a następnie zdobimy nią nasze babeczki.

A oto babeczki w całości:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz